
10 signalen van narcistisch misbruik
Veel vrouwen die narcistisch misbruik hebben meegemaakt, twijfelen achteraf aan zichzelf en aan wat er is gebeurd.
"Was het echt zo erg? Of stel ik mij aan en lag het aan mezelf?
Waarom voel ik me zo van slag, terwijl het voor de buitenwereld leek alsof alles oké was?"
Juist dat is het verraderlijke aan narcistisch misbruik.
Het is vaak onzichtbaar. Verpakt in charme, mooie woorden en subtiele manipulatie.
Waardoor jij steeds meer ging twijfelen aan jezelf, je intuïtie, je grenzen en zelfs aan je waarnemingsvermogen.
Om helderheid te brengen, heb ik hieronder 10 signalen op een rij gezet die veel vrouwen herkennen na een relatie met een narcistische partner.
Zodat jij kunt (h)erkennen of wat jij hebt meegemaakt echt narcistisch misbruik was. (H)erkennen is de eerste stap van heling.
10 signalen van narcistisch misbruik
1. De relatie begon als een droom
Ineens was hij in je leven en gaf je intens veel aandacht, complimenten en beloftes.
Misschien hadden jullie het zelfs al snel over samenwonen, trouwen of een gezin stichten. Hij zei dat hij dit nog nooit eerder had gevoeld. Hij wist precies wat jij nodig had om je gezien en geliefd te voelen en gebruikte dat om jou binnen te hengelen. Binnen no time voelde je: dit is zielsverwantschap, dit is mijn grote liefde. Het was intens, overweldigend en verslavend.
2. Je intuïtie zei al vroeg: hier klopt iets niet
Hoe mooi het ook leek, toch had je ook een gek onderbuikgevoel, een spanning, iets wat je niet kon verklaren. Misschien voelde je het al bij de eerste ontmoeting: iets klopt er niet.
Je lijf registreerde iets en uitte dat bijvoorbeeld in een knoop in je maag, spierspanning, een stroomstoot bij iets wat hij zei. Maar omdat hij zo charmant, liefdevol en overtuigend was, drukte je het weg.
3. Je begon steeds meer aan jezelf te twijfelen
Wat je voelde, dacht of benoemde werd regelmatig door hem ontkend, verdraaid of weggewuifd. Hij zei dat jij dingen verkeerd begreep, dat je overdreef of dat het 'jouw trauma' was. Misschien zei hij: “Je ziet altijd dingen die er niet zijn” of “Je bent zo wantrouwend, dat komt door je verleden.” Uiteindelijk begon je te geloven dat jij het probleem was. En wist je niet meer wat waar was en wat niet.
4. Je ging jezelf aanpassen om zijn goedkeuring te verdienen
Hoe hij zich gedroeg had direct invloed op hoe jij je opstelde.
Als hij koud werd, met zijn ogen rolde of kortaf reageerde, voelde jij meteen de drang om het ‘goed’ te maken. Ook als je niet wist wat je fout had gedaan. Dan stuurde je een lief appje om het goed te maken, hield kritiek voor je of liep op je tenen om hem rustig te houden. Je slikte emoties in, cijferde jezelf weg en stemde je steeds meer op zijn gedrag af.
5. Je emoties werden later tegen je gebruikt
Als je je kwetsbaar opstelde, kwam dat later als een boemerang bij je terug.
Misschien deelde je iets over je jeugd, hechting of onzekerheid. En bij een volgende ruzie kreeg je te horen: “Daar gaan we weer, met je issues.” Wat jij in vertrouwen vertelde, gebruikte hij als munitie om je klein of zwak te maken. Na een tijdje durfde je je emoties niet meer te laten zien, uit angst dat hij ze tegen je zou gebruiken.
6. Jij kreeg altijd de schuld
Of hij nu loog, vreemdging, je negeerde of je kleineerde: het lag altijd aan jou.
“Als jij niet zo onzeker doet, dan hoef ik niet zo te reageren” of “Ik kan niet met jou praten als jij zo moeilijk doet.” Zelfs als jij een grens probeerde aan te geven, wist hij het zo te draaien dat je je schuldig voelde. Na elk conflict was jij degene die sorry zei.
7. Hij wisselde warmte af met kilte en dat maakte je afhankelijk
Na een ruzie of afstandelijke periode kon hij ineens weer lief zijn, aandacht geven of zelfs spijt betuigen. Op het moment dat jij dacht: ik ben er klaar mee, gaf hij je net genoeg hoop om toch te blijven. Hij gaf je bijvoorbeeld eindelijk gelijk en zei dat hij zou veranderen. Die afwisseling van koud en warm maakte je verslaafd aan hem. Je bleef hunkeren naar de fijne momenten en ging steeds verder over je eigen grenzen heen in de hoop dat die fijne momenten er vaker zouden zijn.
8. Je raakte steeds meer geïsoleerd
Je trok je terug uit contacten met vriendinnen, familie of collega’s omdat je je schaamde en uitgeput was. Of hij maakte subtiele opmerkingen als: “Zij hebben toch altijd commentaar” of “Je moeder is niet goed voor je.” Uiteindelijk voelde het veiliger om minder met je omgeving te delen en je nog meer op hem te richten. Zo kon je steeds minder toetsen wat normaal was en raakte je nog verder verwijderd van jezelf.
9. Niemand zag wat er echt gebeurde en dat maakte het extra verwarrend
Naar buiten toe leek hij de ideale partner: charmant, zorgzaam, grappig en attent.
Je vrienden en familie zeiden waarschijnlijk dingen als: “Wat een leuke man, je boft echt met hem.” Maar jij voelde je vanbinnen steeds emotioneler, onveiliger en meer alleen.
Er was misschien geen fysieke mishandeling, maar wel een constante stroom van kleine afwijzingen, verdraaiingen en manipulatie. Onzichtbaar voor de buitenwereld, maar slopend voor jou.
10. Je herkent jezelf niet meer sinds deze relatie
Je voelt je leeg, overprikkeld en continu op scherp staan. Vroeger voelde je jezelf krachtig, intuïtief en licht. Nu twijfel je aan alles, vooral aan jezelf en voel je angst in plaats van vertrouwen. Je reageert sneller emotioneel of voelt je juist verdoofd. Je weet dat je jezelf bent kwijtgeraakt in deze relatie en dat je jezelf terug wilt vinden.
Deze signalen zijn belangrijk
Als je meerdere van deze signalen herkent, is het belangrijk dat je dit tot je neemt:
Je bent niet gek. Het effect dat narcistisch misbruik op je heeft, is geen aanstellerij maar trauma. Je kunt dit trauma verwerken en helen.
Narcistisch misbruik verwerken
Na narcistisch misbruik is het heel verleidelijk om er van alles over te gaan lezen. Je wilt begrijpen wat er is gebeurd. Toch is dat niet genoeg om narcistisch misbruik echt achter je te laten.
Wat je voelt is geen gewoon liefdesverdriet, het is trauma. Je zenuwstelsel staat na alles wat je hebt meegemaakt nog steeds aan. Je blijft (onbewust) hyper alert omdat je hebt geleerd dat dingen niet zijn wat ze lijken. En dat kost bakken energie.
In mijn praktijk begeleid ik vrouwen die in een web van gaslighting, leugens en manipulatie terecht zijn gekomen en die zichzelf weer willen terugvinden.
🔗 Lees hier meer: Therapie na narcistisch misbruik